ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σας

Το ηλιακό φως είναι ουσιαστικά µικρά πακέτα ενέργειας που λέγονται φωτόνια. Τα φωτόνια περιέχουν διαφορετικά ποσά ενέργειας ανάλογα µε το µήκος κύµατος του ηλιακού φάσµατος. Το γαλάζιο χρώµα ή το υπεριώδες π.χ. έχουν περισσότερη ενέργεια από το κόκκινο ή το υπέρυθρο.

Όταν λοιπόν τα φωτόνια προσκρούσουν σε ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο άλλα ανακλώνται, άλλα το διαπερνούν και άλλα απορροφώνται από το φωτοβολταϊκό. Αυτά τα τελευταία φωτόνια είναι που παράγουν ηλεκτρικό ρεύµα. Τα φωτόνια αυτά αναγκάζουν τα ηλεκτρόνια της φωτοβολταϊκής κυψέλης να µετακινηθούν σε άλλη θέση και ως γνωστόν ο ηλεκτρισµός δεν είναι τίποτε άλλο παρά κίνηση ηλεκτρονίων. Σ’ αυτή την απλή αρχή της φυσικής λοιπόν βασίζεται µια από τις πιο εξελιγµένες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισµού στις µέρες µας.

Τα φωτοβολταϊκά, τα οποία µετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύµα, θεωρούνται τα ιδανικά συστήµατα ενεργειακής µετατροπής καθώς χρησιµοποιούν την πλέον διαθέσιµη πηγή ενέργειας στον πλανήτη (τον ήλιο) και παράγουν ηλεκτρισµό, που αποτελεί την πιο χρήσιµη µορφή ενέργειας.

Η ηλιακή ενέργεια είναι καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιµη. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν ελέγχεται από κανέναν και αποτελεί ένα ανεξάντλητο εγχώριο ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιµότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία.
Τα φωτοβολταϊκά παρέχουν τον απόλυτο έλεγχο στον καταναλωτή και άµεση πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν την παραγόµενη ενέργεια. Τον καθιστούν έτσι πιο προσεκτικό στον τρόπο που καταναλώνει την ενέργεια και συµβάλλουν µ’ αυτό τον τρόπο στην ορθολογική χρήση και εξοικονόµηση της ενέργειας.

∆εδοµένου ότι η παραγωγή και κατανάλωση του ηλιακού ηλεκτρισµού γίνονται τοπικά, αποφεύγονται οι σηµαντικές απώλειες της µεταφοράς και διανοµής του ηλεκτρισµού και κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται εξοικονόµηση ενέργειας της τάξης του 10% σε σχέση µε τη συµβατική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας µέσω του δικτύου.
Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήµατα έχουν αθόρυβη λειτουργία, αξιοπιστία και µεγάλη διάρκεια ζωής, δυνατότητα επέκτασης ανάλογα µε τις ανάγκες, δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόµενης ενέργειας (στο δίκτυο ή σε συσσωρευτές) και απαιτούν ελάχιστη συντήρηση.

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήµατα έχουν αθόρυβη λειτουργία.

Η μόνη τακτική συντήρηση που απαιτείται για το φωτοβολταϊκό σύστημά σας είναι ο καθαρισμός των φωτοβολταϊκών πλαισίων και μια ετήσια επιθεώρηση (πλαίσια, inverters, καλώδια κτλ). Διαφορετικά, εφόσον τα φωτοβολταϊκά πλαίσια λειτουργούν σωστά, δεν θα χρειάζονται πρόσθετη συντήρηση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Όχι. Το πόσο μικρό ή μεγάλο μπορεί να είναι το φωτοβολταϊκό σύστηµα που θα εγκαταστήσετε εξαρτάται βασικά από δύο παραµέτρους: α) Τη διαθέσιµη επιφάνεια στο κτίριο ή το οικόπεδό σας για να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά και β) τα χρήµατα που είστε διατεθειµένοι να επενδύσετε.

Θα µπορούσατε π.χ. να βάλετε ένα σύστηµα που καλύπτει µόλις το 20% των αναγκών σας (αν έχετε λίγο χώρο και χρήµατα) ή και να καλύψετε φυσικά το 100% των ηλεκτρικών αναγκών σας.

Για την διαστασιολόγηση του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι ενδεδειγμένο να λαμβάνεται υπόψη η ετήσια κατανάλωση της εγκατάστασης στην οποία αυτό θα συνδεθεί.

Δεδομένου ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται σε τριετή βάση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας μετά τον τριετή συμψηφισμό δεν αποζημιώνεται, η ετήσια παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργεια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την συνολική ετήσια κατανάλωση.

Για πληροφοριακούς λόγους, σημειώνεται ότι η συνήθης παραγωγή των φωτοβολταϊκών συστημάτων σταθερών βάσεων κυμαίνεται μεταξύ 1.300-1.650 kWh/kWp/έτος (κιλοβατώρες ανά κιλοβάτ και ανά έτος), ανάλογα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες, την κλίση και τον προσανατολισμό της εγκατάστασης, με μεσοσταθμική τιμή περί τις 1.350-1.550 kWh/kWp/έτος. Επομένως, η ισχύς του συστήματος θα πρέπει να επιλέγεται με γνώμονα τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες, στο πλαίσιο των περιορισμών που θέτει η νομοθεσία.

Διευκρινίζεται ότι σε υφιστάμενες μονοφασικές παροχές ΧΤ, η ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 kWp. Για μεγαλύτερη ισχύ φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτείται προηγούμενη επαύξηση της παροχής με μετατροπή της σε τριφασική.