ΝΕΑ
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκα στο σπίτι σας
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα κρίσιμο μέρος της καθημερινής ζωής. Βασιζόμαστε σε αυτό για την τροφοδοσία συσκευών και πολλοί χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να ζεστάνουν τα σπίτια τους και να μαγειρεύουν φαγητό. Δεν μπορείτε καν να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο ή να παίξετε βιντεοπαιχνίδια χωρίς ρεύμα. Σχεδόν όλοι πληρώνουν για το ρεύμα, αλλά πόσοι εξετάζουν από πού προέρχεται;
Συνήθως, η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από έναν σταθμό ή μια μονάδα που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, πυρηνικά καύσιμα ή τη δύναμη του ορμητικού νερού. Δεδομένου ότι οι εταιρείες κατέχουν και διαχειρίζονται αυτές τις ενεργειακές φάρμες, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να τις πληρώσουν για να λάβουν μέρος του παραγόμενου χυμού. Η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η ηλιακή ενέργεια μέσω ηλιακών συλλεκτών. Βεβαίως, πολλές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αφιερώσει μεγάλες εκτάσεις γης σε «ηλιακά αγροκτήματα» που απορροφούν το φως του ήλιου ως μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Αλλά επειδή μπορείτε να συνδέσετε ηλιακούς συλλέκτες στο σπίτι σας και να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν για τους δικούς σας σκοπούς, οι ηλιακοί καθρέφτες είναι μία από τις λίγες ηλεκτρικές γεννήτριες που δεν αναγκάζουν τους χρήστες να πληρώσουν ένα επαναλαμβανόμενο ασφάλιστρο. Αυτό δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι τα ηλιακά πάνελ είναι δωρεάν, ωστόσο (ή, για αυτό το θέμα, μια καθολικά βιώσιμη εναλλακτική λύση).
Για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες, πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες. Έχετε αρκετά χρήματα για να τα αγοράσετε; Θα το επιτρέψει η πόλη σας; Θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε τόσα χρήματα ανταλλάσσοντας απλώς όλους τους λαμπτήρες του σπιτιού σας με πιο αποδοτικούς; Εδώ είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας προτού ξεκινήσετε τον δρόμο προς την ηλιακή ενέργεια, γιατί δεν είναι η ουτοπία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ίσως νομίζετε ότι είναι.
Γιατί θέλετε ηλιακούς συλλέκτες
Πριν συζητήσουμε τις παγίδες στο δρόμο προς την ιδιοκτησία ηλιακών συλλεκτών, είναι καλή ιδέα να εμβαθύνουμε στους λόγους για τους οποίους κάποιος θα ήθελε εξαρχής τα ηλιακά πάνελ.
Τα ηλιακά πάνελ παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα, το πιο προφανές από τα οποία είναι ότι εξοικονομούν χρήματα, επειδή οι χρήστες μπορούν να προμηθευτούν το μεγαλύτερο μέρος (ή σε ορισμένες περιπτώσεις όλο) της ηλεκτρικής τους ενέργειας από πάνελ που είναι τοποθετημένα στις στέγες τους. Στην πραγματικότητα, ανάλογα με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι ηλιακοί σας συλλέκτες, ορισμένες εταιρείες ενέργειας μπορεί να σας πληρώσουν για να χρησιμοποιήσετε το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας ή να σας δώσουν πίστωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ημέρες που οι ηλιακοί σας συλλέκτες δεν το κόβουν. Αυτό το σύστημα, γνωστό ως net metering, απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένο, αλλά όταν είναι διαθέσιμο, είναι ένα ακόμη κίνητρο για την ηλιακή ενέργεια.
Όπως και άλλα έργα οικιακής αναβάθμισης, τα ηλιακά πάνελ αυξάνουν επίσης την αξία του σπιτιού σας. Σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (μέσω του Forbes ), τα ηλιακά πάνελ αυξάνουν την αξία του σπιτιού σας κατά 20 $ για κάθε δολάριο που σας εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς τα σπίτια που μειώνουν το επαναλαμβανόμενο κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μεγάλη τιμή. Εξάλλου, όσο λιγότερα ξοδεύετε για ενεργειακά κόστη, τόσο περισσότερα μπορείτε να ξοδέψετε για να εξοφλήσετε το στεγαστικό σας δάνειο.
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που κάποιος μπορεί να σκεφτεί να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες. Ενώ χρησιμοποιούνται, οι ηλιακοί καθρέφτες παράγουν λιγότερους ρύπους από πολλές άλλες γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς εδώ: Πολλοί άνθρωποι εγκαθιστούν ηλιακούς συλλέκτες επειδή θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας. Είτε πρόκειται για το περιβάλλον είτε για τον τραπεζικό σας λογαριασμό, τα ηλιακά πάνελ είναι μια επένδυση.
Είναι τόσο ακριβά, ίσως χρειαστείτε οικονομική βοήθεια
Η έκφραση "πληρώνει για τον εαυτό του" περιγράφει αντικείμενα που μπορεί να έχουν μεγάλο αρχικό κόστος, αλλά τα μετρητά που σας βοηθούν να εξοικονομήσετε θα αθροιστούν και τελικά θα υπερβούν αυτά που πληρώσατε αρχικά. Τα ηλιακά πάνελ μπορεί να σας εξοικονομήσουν έναν τόνο χρημάτων, αλλά μόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα — πολύ μεγάλο για πολλούς ανθρώπους.
Το μέσο κόστος ενός ηλιακού πάνελ δεν είναι σταγόνα στον κάδο. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του ηλιακού πάνελ, ποιος το εγκαθιστά και πόσα αγοράζετε. Το 2022, το μέσο σύστημα ηλιακών πάνελ κόστιζε 24.000 $, αλλά από το 2024, οι τιμές έχουν πέσει σε έναν πιο προσιτό μέσο όρο των 12.700 $. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμα περισσότερο από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποδώσουν με μια κίνηση, ειδικά επειδή ο παράγοντας "πληρωμή για τον εαυτό του" χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 χρόνια για να ξεκινήσει. Τα κρατικά κίνητρα ενδέχεται να μειώσουν ή να αυξήσουν αυτήν την περίοδο αναμονής.
Εάν αγοράζετε ηλιακούς συλλέκτες, πληροίτε τα κριτήρια για ομοσπονδιακές πιστώσεις φόρου ηλιακής ενέργειας . Ωστόσο, ακόμη και με αυτό το όφελος, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν άμεσα ηλιακά πάνελ. Ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή εναλλακτικών τρόπων πληρωμής. Πολλές εταιρείες προσφέρουν επιλογές χρηματοδότησης που σας επιτρέπουν να πληρώνετε καθώς πηγαίνετε και προγράμματα δανεισμού που σας προσφέρουν χρήματα που αποπληρώνετε. Ορισμένοι εγκαταστάτες ηλιακών πάνελ παρέχουν επίσης συστήματα χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ενώ αυτά είναι γενικά πιο προσιτά, απλώς νοικιάζετε ηλιακούς συλλέκτες ενώ τα μισθώνετε, επομένως δεν μπορείτε να εισπράξετε έκπτωση φόρου ηλιακής ενέργειας.
Είναι άλλο πράγμα να υπολογίσεις πόσα χρήματα θα εξοικονομήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας μέσω των ηλιακών συλλεκτών και άλλο πράγμα εντελώς να υπολογίσεις πόσο θα σου κοστίσουν εκ των προτέρων. Δεν είναι όλα τα σχέδια αγοράς ή ενοικίασης ίσα, επομένως επιλέξτε αυτό που είναι καλύτερο για το πορτοφόλι σας.
Η εγκατάσταση ενός ηλιακού πάνελ δεν εξαρτάται πάντα από εσάς
Το 2018, η Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια διέταξε ότι από το 2020, όλα τα νέα σπίτια και τα διαμερίσματα θα χτίζονται με ηλιακούς συλλέκτες . Αυτό είναι καλό για τα επερχόμενα κτίρια, αλλά τι γίνεται με τους ιδιοκτήτες κατοικιών σε προϋπάρχοντα σπίτια που θέλουν να εγκαταστήσουν ηλιακή ενέργεια; Τότε είναι μια κατάσταση κατά περίπτωση, και το ίδιο ισχύει παντού.
Ανάλογα με το πού ζείτε, μπορεί να χρειαστείτε άδεια για να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στην πόλη της Νέας Υόρκης και στην κομητεία San Bernardino της Καλιφόρνια χρειάζονται άδειες ηλιακών πάνελ, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στο Νιου Τζέρσεϋ μπορούν να προσθέσουν ηλιακούς καθρέφτες στα σπίτια τους χωρίς έναν – εφόσον οι εγκαταστάσεις πληρούν τους τοπικούς οικοδομικούς κώδικες και τους κανονισμούς χωροθέτησης. Ωστόσο, αυτός ο χαλαρός νόμος δεν ισχύει για άτομα σε ιστορικές περιοχές και προστατευόμενες περιοχές. Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, εάν νοικιάσετε σπίτι ή διαμέρισμα, πρέπει επίσης να ζητήσετε άδεια από τον ιδιοκτήτη για να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες. Εάν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, μπορείτε πάντα να αγοράσετε φορητούς ηλιακούς συλλέκτες.
Ακόμα κι αν μπορείτε να λάβετε άδεια ηλιακού πάνελ, πρέπει να λάβετε υπόψη το κόστος ασφάλισης και τους φόρους. Πολλά συμβόλαια ασφάλισης σπιτιού καλύπτουν ηλιακούς συλλέκτες, αλλά μερικές φορές πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστό συμβόλαιο. Και αν το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι καλύπτει τις ζημιές από τον άνεμο και το χαλάζι, καθώς είναι ο όλεθρος όλων των ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, μπορεί να δικαιούστε απαλλαγές φόρου ηλιακής ιδιοκτησίας, απαλλαγές φόρου επί των ηλιακών πωλήσεων ή και τα δύο. Ή ούτε τίποτα, όπως συμβαίνει σε πολιτείες όπως το Αϊντάχο, η Νεβάδα, το Ουαϊόμινγκ και η Πενσυλβάνια.
Πάντα να ελέγχετε τα σχετικά μαθηματικά. Ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον μετά την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, μπορεί να είστε σε θέση να τα αντέξετε οικονομικά — και να σας περισσεύουν κάποια χρήματα — με όλα τα χρήματα που εξοικονομείτε στην ηλεκτρική ενέργεια.
Τα ηλιακά πάνελ βασίζονται στις στέγες για περισσότερα από ακίνητα
Anatoliy_gleb/Getty Images
Δεδομένου ότι τα ηλιακά πάρκα είναι τεράστια (ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο έχει 500.000 πάνελ ), φυτεύονται γενικά σε ανοιχτούς χώρους με ελάχιστη σκιά. Αυτό δεν είναι δυνατό για τον μέσο ιδιοκτήτη ιδιωτικού πάνελ, επομένως συνήθως τοποθετούν ηλιακούς καθρέφτες στις στέγες. Αλλά προτού το κάνετε αυτό, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η στέγη σας ανταποκρίνεται στην εργασία.
Όταν σχεδιάζετε αγορές πάνελ, καθορίστε το σχήμα και το μέγεθος της οροφής σας. Κάθε τετραγωνικό πόδι ηλιακών κυψελών παράγει περίπου 15 watt ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως χρειάζεστε από 200 έως 1.000 τετραγωνικά πόδια χώρου για να τροφοδοτήσετε σωστά το σπίτι σας. Η κατεύθυνση που βλέπει η στέγη σας είναι ένας άλλος παράγοντας. Δεδομένου ότι ο ισημερινός δέχεται τον περισσότερο ήλιο στον πλανήτη, η γενική συναίνεση αναφέρει ότι τα ηλιακά πάνελ θα πρέπει να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν. Εάν η οροφή σας έχει κλίση προς την Ανατολή ή τη Δύση, ίσως χρειαστεί να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα σε περισσότερα πάνελ για να αναπληρώσετε αυτή την αναποτελεσματικότητα.
Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η ηλικία της στέγης σας. Δεδομένου ότι τα ηλιακά πάνελ είναι εγγυημένα ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον 25 χρόνια , πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η στέγη σας θα αντέξει κάτω από το πρόσθετο βάρος για τις επόμενες δεκαετίες. Εάν η οροφή σας χρειάζεται αντικατάσταση σύντομα και σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε ηλιακή ενέργεια, μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τις εγκαταστάσεις μαζί. Σε τελική ανάλυση, οι αντικαταστάσεις στέγης είναι ακριβές (περίπου 10.000 $) και αν έχετε εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες, η αφαίρεση και η επανεγκατάστασή τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα αυξήσει μόνο αυτό το τέλος, πολύ περισσότερο από την απλή προσθήκη ηλιακών συλλεκτών μετά από μια νέα αντικατάσταση στέγης.
Η οροφή δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου τοποθετείτε ηλιακούς συλλέκτες. Μόλις εγκατασταθούν τα πάνελ, συνδέονται συμβιωτικά με την οροφή σας. Μια χαρούμενη και δυνατή οροφή δημιουργεί χαρούμενα και δυνατά ηλιακά πάνελ.
Δεν θέλετε να κάνετε DIY εγκατάσταση
Ομολογουμένως, ο τίτλος αυτού του άρθρου είναι λίγο λανθασμένος. Αν θέλετε να επενδύσετε στην ηλιακή ενέργεια, θέλετε σίγουρα να εγκαταστήσετε ένα ηλιακό πάνελ — αλλά δεν θέλετε να είστε αυτός που θα το κάνει.
Όπως πολλά ηλεκτρονικά, τα ηλιακά πάνελ συνοδεύονται από εγγυήσεις που εγγυώνται ότι θα λειτουργήσουν όπως διαφημίζεται. Δεδομένου ότι τα ηλιακά πάνελ έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη 24ωρη χρήση, οι εγγυήσεις τους είναι καλές για τρία έως 25 χρόνια και οι εταιρείες θα επισκευάσουν ή θα αντικαταστήσουν τους ηλιακούς συλλέκτες όπως απαιτείται. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για ηλιακούς συλλέκτες που έχουν τοποθετηθεί από αδειούχους επαγγελματίες. Εάν προσπαθήσετε να εγκαταστήσετε μόνοι σας ηλιακούς συλλέκτες, διατρέχετε τον κίνδυνο να ακυρώσετε την εγγύησή σας.
Οι εγκαταστάσεις DIY εγκυμονούν επίσης πολλούς άλλους κινδύνους, οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονται με τις παγίδες της ακατάλληλης εγκατάστασης οτιδήποτε σε μια στέγη. Για παράδειγμα, τα ηλιακά πάνελ είναι συνήθως σε θέση να αντέχουν τους θυελλώδεις ανέμους χάρη στα ράφια τους, αλλά αν δεν ξέρετε τι είδη ραφιών να χρησιμοποιήσετε και πώς να τα ρυθμίσετε, τα ηλιακά πάνελ σας θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σβήσουν. Επιπλέον, η τυπική εγκατάσταση ηλιακών πάνελ περιλαμβάνει αδιαβροχοποίηση και φλας, αλλά μόνο όταν εγκατασταθεί από επαγγελματίες. Αν ξεχάσετε να το κάνετε αυτό όταν τοποθετείτε μόνοι σας ηλιακούς καθρέφτες, θα μπει νερό. Και το κερασάκι στην τούρτα; Όταν εγκαθίστανται από εκπαιδευμένα άτομα, τα ηλιακά πάνελ δεν επηρεάζουν την εγγύηση της στέγης του σπιτιού σας, αλλά αν κάνετε DIY την εγκατάσταση, διατρέχετε τον κίνδυνο να ακυρώσετε αυτήν την εγγύηση μαζί με τον ηλιακό πάνελ.
Η πρόσληψη μιας ομάδας ανθρώπων για τη ρύθμιση των ηλιακών σας συλλεκτών μπορεί να κοστίσει ακόμη περισσότερα χρήματα πέρα από το κόστος των ίδιων των πάνελ, αλλά παρέχει ηρεμία και ένα δίχτυ οικονομικής ασφάλειας.
Η χαμηλή συντήρηση δεν είναι το ίδιο με τη μη συντήρηση
Η οροφή εφευρέθηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους από τις κακές καιρικές συνθήκες σχηματίζοντας μια συμπαγή επιφάνεια πάνω από τα κεφάλια μας. Όταν όμως εγκαθίστανται ηλιακοί συλλέκτες, αφού ανεβαίνουν στις στέγες, αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο και όλες τις ευθύνες του. Αυτό σημαίνει επίσης ότι χρειάζονται την ίδια συντήρηση με τις στέγες.
Το σκοτεινό μυστικό των ηλιακών συλλεκτών είναι ότι, όπως και άλλα ηλεκτρονικά, υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου και γίνονται λιγότερο αποδοτικά. Κατά μέσο όρο, τα ηλιακά πάνελ χάνουν 0,5% απόδοση κάθε χρόνο, αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν αυτή τη μείωση της απόδοσης έως και 3% ετησίως. Δεδομένου ότι αυτές οι αλλαγές είναι τόσο αργές όσο και λεπτές, ο μέσος χρήστης πιθανότατα δεν θα τις παρατηρήσει, ειδικά όταν ξεκινάει. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε το αναπόφευκτο και πιθανώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ηλιακών συλλεκτών με τακτική συντήρηση.
Δεδομένου ότι τα ηλιακά πάνελ είναι στιβαρά κατασκευασμένα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως μπει τίποτα μέσα τους, αλλά πρέπει να διατηρείτε το εξωτερικό τους καθαρό. Οτιδήποτε μπορεί να μπλοκάρει ή να αμαυρώσει την επιφάνεια, από τη σκόνη και τη βρωμιά μέχρι τα υπολείμματα που πέφτουν, αφήνει λιγότερο χώρο στις ηλιακές κυψέλες για να απορροφήσουν σωστά το ηλιακό φως, μειώνοντας έτσι την απόδοση. Το πλύσιμο των ηλιακών συλλεκτών με έναν εύκαμπτο σωλήνα νερού (ή το να αφήσετε τις καταιγίδες να το κάνουν για εσάς) θα κάνει το κόλπο. Η χρήση σαπουνιού, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αφήσει ραβδώσεις που μπορεί να βλάψουν τα ηλιακά πάνελ.
Σε τελική ανάλυση, οι ηλιακοί συλλέκτες είναι μια κάπως "ρυθμίστε το και ξεχάστε το" εξωτερική προσθήκη. Μόλις ανέβουν στη στέγη σας, πρέπει να ανησυχείτε γι' αυτά τόσο συχνά όσο και, γενικά, τη στέγη σας. Αλλά αν ξεχάσετε τελείως την ευημερία των ηλιακών σας συλλεκτών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, σε αντίθεση με το να ξεχνάτε τη συντήρηση της στέγης σας.
Μπορεί επίσης να χρειαστείτε μια ηλιακή μπαταρία
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν μπορείτε να δηλώσετε την ανεξαρτησία σας από τις δημόσιες ηλεκτρικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μόνο με ηλιακούς συλλέκτες. Μια φωτεινή και ηλιόλουστη μέρα θα δώσει άφθονο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ακόμα κι αν είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει όλα τα φώτα και τις συσκευές ενός σπιτιού, τι συμβαίνει όταν δύει ο ήλιος ή όταν τα σύννεφα μπλοκάρουν τον ήλιο; Εκεί μπαίνουν οι λύσεις αποθήκευσης.
Οι ηλιακές μπαταρίες, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες για φόρτιση. Ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, οι ηλιακές μπαταρίες συλλέγουν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους ηλιακούς καθρέφτες αλλά δεν χρησιμοποιείται από τις οικιακές συσκευές και την αποθηκεύουν για αργότερα. Αυτές οι μπαταρίες είναι χρήσιμες καθώς παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα που δεν χρειάζεται να πληρώσετε όταν ο ήλιος δεν είναι διαθέσιμος. Και ναι, οι ηλιακές μπαταρίες παρέχουν επίσης ισχύ κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, εφόσον είναι επαρκώς φορτισμένες.
Ανάλογα με τη μέγιστη χωρητικότητα και το υλικό που χρησιμοποιείται, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε πολλές ηλιακές μπαταρίες. Αυτές οι συσκευές αυξάνουν πάντα το κόστος εγκατάστασης ηλιακών πάνελ, αλλά η συγκεκριμένη μπαταρία που θα επιλέξετε μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ μιας πρόσθετης χρέωσης 200 $ ή 14.000 $. Και αν η τοπική σας εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας δεν υποστηρίζει net metering, οι ηλιακές μπαταρίες είναι ένα κρίσιμο πρόσθετο, καθώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλη την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα ηλιακά πάνελ σας για να αποτρέψετε την πρόκληση προβλημάτων αξιοπιστίας του δικτύου από την πλεονάζουσα ενέργεια.
Είναι καλύτερα να έχεις ηλιακή μπαταρία και να μην τη χρειάζεσαι παρά να χρειάζεσαι και να μην την έχεις. Εάν δεν πιστεύετε ότι θα παράγετε υπερβολική υπερβολική ηλεκτρική ενέργεια, ακολουθήστε μία από τις λιγότερο δαπανηρές επιλογές.
Αντιστοιχίστε τις απαιτήσεις ισχύος σας με την έξοδο του πίνακα
Τα ηλιακά πάνελ έχουν τη δυνατότητα να λύσουν πολλά ενεργειακά ζητήματα, αλλά απέχουν πολύ από το να είναι μια λύση με το κλειδί στο χέρι. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, λίγη έρευνα πηγαίνει πολύ μακριά, και αυτό διπλασιάζεται όταν το οικονομικό σας μέλλον μπορεί να κρέμεται στην ισορροπία.
Πριν καταλάβετε τι ηλιακά πάνελ θέλετε να αγοράσετε, πρώτα καθορίστε εάν τα χρειάζεστε. Πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε στον λογαριασμό της ενέργειας σας με πιο αποδοτικούς λαμπτήρες ή συσκευές; Η αγορά αυτών των αντικειμένων είναι κάπως ακριβή, αλλά είναι πάντα φθηνότερη από την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών. Και πάλι, τα αποδοτικά ηλεκτρονικά μπορούν να σας βοηθήσουν να αγοράσετε και φθηνότερα ηλιακά πάνελ.
Εάν είστε έτοιμοι να αγοράσετε ηλιακούς συλλέκτες, εξετάστε την ισχύ εξόδου τους και αντιστοιχίστε τα με την ισχύ που περιμένετε να καταναλώσει το σπίτι σας. Για να υπολογίσετε το τελευταίο, πολλαπλασιάστε τη μέση ισχύ των συσκευών με το μέσο χρόνο που είναι ενεργές και, στη συνέχεια, πολλαπλασιάστε με το ποσοστό ενέργειας που περιμένετε να χάσετε στο σύστημα. Ή μπορείτε απλώς να επικοινωνήσετε με τον τοπικό προμηθευτή ενέργειας. Το ηλιακό πάνελ που αγοράζετε πρέπει είτε να πληροί είτε να υπερβαίνει τον υπολογισμένο αριθμό, αλλά πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη την απόδοση του ηλιακού πάνελ, καθώς δεν μετατρέπεται όλο το ηλιακό φως που απορροφάται σε ηλεκτρική ενέργεια. Μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε πιο ακριβά ηλιακά πάνελ από ό,τι πιστεύατε αρχικά ή εναλλακτικά να αντικαταστήσετε τους λαμπτήρες σας με ενεργειακά αποδοτικούς και στη συνέχεια να τους συμπληρώσετε με ηλιακούς συλλέκτες.
Ενώ ο υπολογισμός των ενεργειακών σας αναγκών θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε το σωστό ηλιακό πάνελ για τον τρόπο ζωής σας, ειλικρινά, ανάλογα με τα μαθηματικά, μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι ηλιακοί καθρέφτες δεν θα σας εξοικονομήσουν αρκετά ρεύμα. Συμβαίνει, αλλά μερικές φορές το να πληρώνεις περισσότερα για ρεύμα είναι η οικονομικά υπεύθυνη ενέργεια.
Τα ηλιακά πάνελ πρέπει να παραμένουν ηλιόλουστα προς τα επάνω
Τα ηλιακά πάνελ δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ηλιακό φως. Ωστόσο, για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα, δεν μπορείτε απλώς να τα ρυθμίσετε και να τα ονομάσετε μια μέρα. Πρέπει να προσανατολίσετε τους ηλιακούς καθρέφτες για να λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο, και ακόμη και τότε, η υδρόγειος δεν θα συνεργάζεται πάντα.
Ενώ ορισμένες εταιρείες λένε ότι θα πρέπει να κάνετε τα ηλιακά πάνελ να κοιτούν προς την ανατολή ή τη δύση, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι περισσότεροι οργανισμοί συμφωνούν ότι πρέπει να προσανατολίσετε τα πάνελ ώστε να βλέπουν στον ισημερινό. Η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών κατά μήκος αυτού του ρουλεμάν μεγιστοποιεί την απορρόφηση του ήλιου, επομένως είναι αυτονόητο ότι εάν η στέγη σας σκιάζεται είτε από δέντρα είτε από ψηλά κτίρια, δεν θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα εγκατεστημένα ηλιακά πάνελ. Το ίδιο ισχύει και ανάλογα με την τοποθεσία σας.
Δεν μπορούν όλες οι χώρες στον κόσμο να βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια. Λόγω παραγόντων όπως η γεωγραφία ή ακόμη και η υποδομή, η αποτελεσματικότητα των ηλιακών συλλεκτών μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ πολιτειών ή ακόμα και κομητειών . Για να καλύψετε αυτό το μειονέκτημα, θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε περισσότερα ηλιακά πάνελ, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το σχετικό κόστος. Και αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το αν η οροφή σας είναι αρκετά μεγάλη ή ισχυρή για να υποστηρίξει τα επιπλέον ηλιακά κύτταρα.
Πριν σκεφτείτε να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες, κάνετε πάντα την έρευνά σας. Κοιτάξτε τους ηλιακούς χάρτες και επικοινωνήστε όχι μόνο με εταιρείες εγκατάστασης ηλιακών πάνελ αλλά και με τον τοπικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχετε, τόσο το καλύτερο.
Για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα, πρέπει πρώτα να έχετε ένα μεγάλο
Οι άνθρωποι αγοράζουν ηλιακούς συλλέκτες για διάφορους λόγους, συνήθως επειδή θέλουν να εξοικονομήσουν μετρητά ή να βασίζονται σε μια πηγή ενέργειας που παράγει λιγότερη ρύπανση. Ωστόσο, η παραγωγή ηλιακών συλλεκτών κοστίζει περισσότερο από χρήματα. Όπως λένε, δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις μερικά αυγά, και τα ηλιακά πάνελ είναι μια καλή ομελέτα.
Τα φωτοβολταϊκά σε ηλιακούς συλλέκτες μπορούν να κατασκευαστούν από πολλά διαφορετικά υλικά, αλλά το πυρίτιο είναι μακράν το πιο κοινό. Ενώ το πυρίτιο είναι ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία στη Γη, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να επεξεργαστεί το υλικό σε κύτταρα ηλιακών πάνελ. Σύμφωνα με μελέτες, κάθε πάνελ απαιτεί 600 γραμμάρια πυριτίου. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το κύριο υλικό, όλα τα ηλιακά πάνελ χρησιμοποιούν μέταλλα όπως ο χαλκός, το ασήμι και το λίθιο, τα οποία είναι σημαντικά πιο σπάνια και πρέπει να εξορυχθούν. Και φυσικά, η εξόρυξη μετάλλων παράγει εκπομπές άνθρακα. Αλλά αυτό είναι μόνο το κόστος της προμήθειας υλικών.
Τα διαφορετικά μακιγιάζ εξαρτημάτων ηλιακών πάνελ απαιτούν διαφορετικές διαδικασίες κατασκευής, καθεμία με τις δικές της περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα πιο αποδοτικά ηλιακά πάνελ, το μονοκρυσταλλικό πυρίτιο, είναι δαπανηρά και προκαλούν τη μεγαλύτερη ρύπανση κατά την παραγωγή. Εν τω μεταξύ, τα λιγότερο αποδοτικά πάνελ, το λεπτό φιλμ, είναι συγκριτικά φθηνά και παράγουν λιγότερες εκπομπές άνθρακα κατά την κατασκευή. Αυτό ακούγεται σαν καλά νέα, αλλά η παραγωγή ηλιακών πάνελ λεπτής μεμβράνης περιλαμβάνει επίσης τις πιο τοξικές χημικές ουσίες από όλα τα ηλιακά πάνελ. Επιπλέον, δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια πρότυπα παραγωγής ενέργειας και εκπομπών παραγωγής ενέργειας, επομένως ορισμένα έθνη θα επιτρέψουν στα εργοστάσια ηλιακών πάνελ τους να εκτοξεύουν περισσότερο άνθρακα από άλλα.
Τα ηλιακά πάνελ μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση του περιβάλλοντος, αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να εκραγούμε τόσα πολλά που θα καταλήξουμε να βλάψουμε το περιβάλλον.
Προσοχή στις απάτες
Όπου κι αν πάτε ή τι θέλετε να κάνετε, κάποιος θέλει πάντα να σας εκμεταλλευτεί. Δεν τους νοιάζει αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα ή το περιβάλλον μεταβαίνοντας σε ηλιακή ενέργεια. νοιάζονται μόνο για το κέρδος από αυτό.
Οι πιθανότητες είναι είτε εσείς είτε κάποιος που γνωρίζετε να έχει λάβει κλήσεις από τηλεπωλητές που προσφέρουν "δωρεάν ηλιακά πάνελ". Μην πέφτετε στα γήπεδα πωλήσεών τους. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Grouphug Solar και τον συνιδρυτή της Wildgrid, Krystal Persuad (μέσω CNET ), οι τηλεπωλητές αναζητούν μόνο τις πληροφορίες σας και θα διαστρεβλώσουν την αλήθεια για να τις αποκτήσουν. Ο όρος "μηδενικά χρήματα κάτω" είναι απλώς μάρκετινγκ - δηλαδή για την απόκτηση κάτι μέσω δανείου ή μίσθωσης. Αυτό δεν είναι το ίδιο με τη δωρεάν λήψη ηλιακών συλλεκτών, αλλά οι τηλεπωλητές δεν θέλουν να το ξέρετε αυτό.
Αν και δεν πρέπει ποτέ να εμπιστεύεστε τους τηλεπωλητές, πρέπει να είστε εξίσου επιφυλακτικοί με τους αντιπροσώπους πωλήσεων εταιρειών ηλιακής ενέργειας, καθώς μπορεί να υπερβάλουν τις δυνατότητες των ηλιακών πάνελ τους ή τουλάχιστον να ψεύδονται παραλείποντας να πραγματοποιήσουν μια πώληση. Η ισχύς κάθε ηλιακού καθρέφτη διαφημίζεται μέσω δύο χαρακτηρισμών: της βαθμολογίας τυπικής συνθήκης δοκιμής (STC) και της βαθμολογίας Φωτοβολταϊκών για Συνθήκες Δοκιμαστικής Κλίμακας Εφαρμογών (PTC). Οι βαθμολογίες STC αντικατοπτρίζουν τις εξόδους ηλιακών πάνελ σε εξιδανικευμένες συνθήκες, ενώ οι αξιολογήσεις PTC, οι οποίες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (NREL), είναι πιο ρεαλιστικές, δηλ. χαμηλότερες. Μπορείτε να βρείτε αξιολογήσεις PTC με λίγη έρευνα. Εάν ένας αντιπρόσωπος πωλήσεων ισχυριστεί ότι η ισχύς του ηλιακού πάνελ του διαφέρει από την αναφερόμενη βαθμολογία PTC, πιθανότατα προσπαθεί να σας βάλει γρήγορα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι έτοιμοι να σας πάρουν αν θέλετε να επενδύσετε στην ηλιακή ενέργεια, απλώς θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Πηγή: Slashgear
Συνήθως, η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από έναν σταθμό ή μια μονάδα που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, πυρηνικά καύσιμα ή τη δύναμη του ορμητικού νερού. Δεδομένου ότι οι εταιρείες κατέχουν και διαχειρίζονται αυτές τις ενεργειακές φάρμες, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να τις πληρώσουν για να λάβουν μέρος του παραγόμενου χυμού. Η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η ηλιακή ενέργεια μέσω ηλιακών συλλεκτών. Βεβαίως, πολλές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αφιερώσει μεγάλες εκτάσεις γης σε «ηλιακά αγροκτήματα» που απορροφούν το φως του ήλιου ως μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Αλλά επειδή μπορείτε να συνδέσετε ηλιακούς συλλέκτες στο σπίτι σας και να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν για τους δικούς σας σκοπούς, οι ηλιακοί καθρέφτες είναι μία από τις λίγες ηλεκτρικές γεννήτριες που δεν αναγκάζουν τους χρήστες να πληρώσουν ένα επαναλαμβανόμενο ασφάλιστρο. Αυτό δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι τα ηλιακά πάνελ είναι δωρεάν, ωστόσο (ή, για αυτό το θέμα, μια καθολικά βιώσιμη εναλλακτική λύση).
Για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες, πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες. Έχετε αρκετά χρήματα για να τα αγοράσετε; Θα το επιτρέψει η πόλη σας; Θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε τόσα χρήματα ανταλλάσσοντας απλώς όλους τους λαμπτήρες του σπιτιού σας με πιο αποδοτικούς; Εδώ είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας προτού ξεκινήσετε τον δρόμο προς την ηλιακή ενέργεια, γιατί δεν είναι η ουτοπία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ίσως νομίζετε ότι είναι.
Γιατί θέλετε ηλιακούς συλλέκτες
Πριν συζητήσουμε τις παγίδες στο δρόμο προς την ιδιοκτησία ηλιακών συλλεκτών, είναι καλή ιδέα να εμβαθύνουμε στους λόγους για τους οποίους κάποιος θα ήθελε εξαρχής τα ηλιακά πάνελ.
Τα ηλιακά πάνελ παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα, το πιο προφανές από τα οποία είναι ότι εξοικονομούν χρήματα, επειδή οι χρήστες μπορούν να προμηθευτούν το μεγαλύτερο μέρος (ή σε ορισμένες περιπτώσεις όλο) της ηλεκτρικής τους ενέργειας από πάνελ που είναι τοποθετημένα στις στέγες τους. Στην πραγματικότητα, ανάλογα με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι ηλιακοί σας συλλέκτες, ορισμένες εταιρείες ενέργειας μπορεί να σας πληρώσουν για να χρησιμοποιήσετε το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας ή να σας δώσουν πίστωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ημέρες που οι ηλιακοί σας συλλέκτες δεν το κόβουν. Αυτό το σύστημα, γνωστό ως net metering, απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένο, αλλά όταν είναι διαθέσιμο, είναι ένα ακόμη κίνητρο για την ηλιακή ενέργεια.
Όπως και άλλα έργα οικιακής αναβάθμισης, τα ηλιακά πάνελ αυξάνουν επίσης την αξία του σπιτιού σας. Σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (μέσω του Forbes ), τα ηλιακά πάνελ αυξάνουν την αξία του σπιτιού σας κατά 20 $ για κάθε δολάριο που σας εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς τα σπίτια που μειώνουν το επαναλαμβανόμενο κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μεγάλη τιμή. Εξάλλου, όσο λιγότερα ξοδεύετε για ενεργειακά κόστη, τόσο περισσότερα μπορείτε να ξοδέψετε για να εξοφλήσετε το στεγαστικό σας δάνειο.
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που κάποιος μπορεί να σκεφτεί να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες. Ενώ χρησιμοποιούνται, οι ηλιακοί καθρέφτες παράγουν λιγότερους ρύπους από πολλές άλλες γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς εδώ: Πολλοί άνθρωποι εγκαθιστούν ηλιακούς συλλέκτες επειδή θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας. Είτε πρόκειται για το περιβάλλον είτε για τον τραπεζικό σας λογαριασμό, τα ηλιακά πάνελ είναι μια επένδυση.
Είναι τόσο ακριβά, ίσως χρειαστείτε οικονομική βοήθεια
Η έκφραση "πληρώνει για τον εαυτό του" περιγράφει αντικείμενα που μπορεί να έχουν μεγάλο αρχικό κόστος, αλλά τα μετρητά που σας βοηθούν να εξοικονομήσετε θα αθροιστούν και τελικά θα υπερβούν αυτά που πληρώσατε αρχικά. Τα ηλιακά πάνελ μπορεί να σας εξοικονομήσουν έναν τόνο χρημάτων, αλλά μόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα — πολύ μεγάλο για πολλούς ανθρώπους.
Το μέσο κόστος ενός ηλιακού πάνελ δεν είναι σταγόνα στον κάδο. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του ηλιακού πάνελ, ποιος το εγκαθιστά και πόσα αγοράζετε. Το 2022, το μέσο σύστημα ηλιακών πάνελ κόστιζε 24.000 $, αλλά από το 2024, οι τιμές έχουν πέσει σε έναν πιο προσιτό μέσο όρο των 12.700 $. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμα περισσότερο από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποδώσουν με μια κίνηση, ειδικά επειδή ο παράγοντας "πληρωμή για τον εαυτό του" χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 χρόνια για να ξεκινήσει. Τα κρατικά κίνητρα ενδέχεται να μειώσουν ή να αυξήσουν αυτήν την περίοδο αναμονής.
Εάν αγοράζετε ηλιακούς συλλέκτες, πληροίτε τα κριτήρια για ομοσπονδιακές πιστώσεις φόρου ηλιακής ενέργειας . Ωστόσο, ακόμη και με αυτό το όφελος, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν άμεσα ηλιακά πάνελ. Ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή εναλλακτικών τρόπων πληρωμής. Πολλές εταιρείες προσφέρουν επιλογές χρηματοδότησης που σας επιτρέπουν να πληρώνετε καθώς πηγαίνετε και προγράμματα δανεισμού που σας προσφέρουν χρήματα που αποπληρώνετε. Ορισμένοι εγκαταστάτες ηλιακών πάνελ παρέχουν επίσης συστήματα χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ενώ αυτά είναι γενικά πιο προσιτά, απλώς νοικιάζετε ηλιακούς συλλέκτες ενώ τα μισθώνετε, επομένως δεν μπορείτε να εισπράξετε έκπτωση φόρου ηλιακής ενέργειας.
Είναι άλλο πράγμα να υπολογίσεις πόσα χρήματα θα εξοικονομήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας μέσω των ηλιακών συλλεκτών και άλλο πράγμα εντελώς να υπολογίσεις πόσο θα σου κοστίσουν εκ των προτέρων. Δεν είναι όλα τα σχέδια αγοράς ή ενοικίασης ίσα, επομένως επιλέξτε αυτό που είναι καλύτερο για το πορτοφόλι σας.
Η εγκατάσταση ενός ηλιακού πάνελ δεν εξαρτάται πάντα από εσάς
Το 2018, η Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια διέταξε ότι από το 2020, όλα τα νέα σπίτια και τα διαμερίσματα θα χτίζονται με ηλιακούς συλλέκτες . Αυτό είναι καλό για τα επερχόμενα κτίρια, αλλά τι γίνεται με τους ιδιοκτήτες κατοικιών σε προϋπάρχοντα σπίτια που θέλουν να εγκαταστήσουν ηλιακή ενέργεια; Τότε είναι μια κατάσταση κατά περίπτωση, και το ίδιο ισχύει παντού.
Ανάλογα με το πού ζείτε, μπορεί να χρειαστείτε άδεια για να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στην πόλη της Νέας Υόρκης και στην κομητεία San Bernardino της Καλιφόρνια χρειάζονται άδειες ηλιακών πάνελ, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στο Νιου Τζέρσεϋ μπορούν να προσθέσουν ηλιακούς καθρέφτες στα σπίτια τους χωρίς έναν – εφόσον οι εγκαταστάσεις πληρούν τους τοπικούς οικοδομικούς κώδικες και τους κανονισμούς χωροθέτησης. Ωστόσο, αυτός ο χαλαρός νόμος δεν ισχύει για άτομα σε ιστορικές περιοχές και προστατευόμενες περιοχές. Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, εάν νοικιάσετε σπίτι ή διαμέρισμα, πρέπει επίσης να ζητήσετε άδεια από τον ιδιοκτήτη για να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες. Εάν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, μπορείτε πάντα να αγοράσετε φορητούς ηλιακούς συλλέκτες.
Ακόμα κι αν μπορείτε να λάβετε άδεια ηλιακού πάνελ, πρέπει να λάβετε υπόψη το κόστος ασφάλισης και τους φόρους. Πολλά συμβόλαια ασφάλισης σπιτιού καλύπτουν ηλιακούς συλλέκτες, αλλά μερικές φορές πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστό συμβόλαιο. Και αν το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι καλύπτει τις ζημιές από τον άνεμο και το χαλάζι, καθώς είναι ο όλεθρος όλων των ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, μπορεί να δικαιούστε απαλλαγές φόρου ηλιακής ιδιοκτησίας, απαλλαγές φόρου επί των ηλιακών πωλήσεων ή και τα δύο. Ή ούτε τίποτα, όπως συμβαίνει σε πολιτείες όπως το Αϊντάχο, η Νεβάδα, το Ουαϊόμινγκ και η Πενσυλβάνια.
Πάντα να ελέγχετε τα σχετικά μαθηματικά. Ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον μετά την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, μπορεί να είστε σε θέση να τα αντέξετε οικονομικά — και να σας περισσεύουν κάποια χρήματα — με όλα τα χρήματα που εξοικονομείτε στην ηλεκτρική ενέργεια.
Τα ηλιακά πάνελ βασίζονται στις στέγες για περισσότερα από ακίνητα
Anatoliy_gleb/Getty Images
Δεδομένου ότι τα ηλιακά πάρκα είναι τεράστια (ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο έχει 500.000 πάνελ ), φυτεύονται γενικά σε ανοιχτούς χώρους με ελάχιστη σκιά. Αυτό δεν είναι δυνατό για τον μέσο ιδιοκτήτη ιδιωτικού πάνελ, επομένως συνήθως τοποθετούν ηλιακούς καθρέφτες στις στέγες. Αλλά προτού το κάνετε αυτό, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η στέγη σας ανταποκρίνεται στην εργασία.
Όταν σχεδιάζετε αγορές πάνελ, καθορίστε το σχήμα και το μέγεθος της οροφής σας. Κάθε τετραγωνικό πόδι ηλιακών κυψελών παράγει περίπου 15 watt ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως χρειάζεστε από 200 έως 1.000 τετραγωνικά πόδια χώρου για να τροφοδοτήσετε σωστά το σπίτι σας. Η κατεύθυνση που βλέπει η στέγη σας είναι ένας άλλος παράγοντας. Δεδομένου ότι ο ισημερινός δέχεται τον περισσότερο ήλιο στον πλανήτη, η γενική συναίνεση αναφέρει ότι τα ηλιακά πάνελ θα πρέπει να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν. Εάν η οροφή σας έχει κλίση προς την Ανατολή ή τη Δύση, ίσως χρειαστεί να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα σε περισσότερα πάνελ για να αναπληρώσετε αυτή την αναποτελεσματικότητα.
Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η ηλικία της στέγης σας. Δεδομένου ότι τα ηλιακά πάνελ είναι εγγυημένα ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον 25 χρόνια , πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η στέγη σας θα αντέξει κάτω από το πρόσθετο βάρος για τις επόμενες δεκαετίες. Εάν η οροφή σας χρειάζεται αντικατάσταση σύντομα και σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε ηλιακή ενέργεια, μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τις εγκαταστάσεις μαζί. Σε τελική ανάλυση, οι αντικαταστάσεις στέγης είναι ακριβές (περίπου 10.000 $) και αν έχετε εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες, η αφαίρεση και η επανεγκατάστασή τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα αυξήσει μόνο αυτό το τέλος, πολύ περισσότερο από την απλή προσθήκη ηλιακών συλλεκτών μετά από μια νέα αντικατάσταση στέγης.
Η οροφή δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου τοποθετείτε ηλιακούς συλλέκτες. Μόλις εγκατασταθούν τα πάνελ, συνδέονται συμβιωτικά με την οροφή σας. Μια χαρούμενη και δυνατή οροφή δημιουργεί χαρούμενα και δυνατά ηλιακά πάνελ.
Δεν θέλετε να κάνετε DIY εγκατάσταση
Ομολογουμένως, ο τίτλος αυτού του άρθρου είναι λίγο λανθασμένος. Αν θέλετε να επενδύσετε στην ηλιακή ενέργεια, θέλετε σίγουρα να εγκαταστήσετε ένα ηλιακό πάνελ — αλλά δεν θέλετε να είστε αυτός που θα το κάνει.
Όπως πολλά ηλεκτρονικά, τα ηλιακά πάνελ συνοδεύονται από εγγυήσεις που εγγυώνται ότι θα λειτουργήσουν όπως διαφημίζεται. Δεδομένου ότι τα ηλιακά πάνελ έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη 24ωρη χρήση, οι εγγυήσεις τους είναι καλές για τρία έως 25 χρόνια και οι εταιρείες θα επισκευάσουν ή θα αντικαταστήσουν τους ηλιακούς συλλέκτες όπως απαιτείται. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για ηλιακούς συλλέκτες που έχουν τοποθετηθεί από αδειούχους επαγγελματίες. Εάν προσπαθήσετε να εγκαταστήσετε μόνοι σας ηλιακούς συλλέκτες, διατρέχετε τον κίνδυνο να ακυρώσετε την εγγύησή σας.
Οι εγκαταστάσεις DIY εγκυμονούν επίσης πολλούς άλλους κινδύνους, οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονται με τις παγίδες της ακατάλληλης εγκατάστασης οτιδήποτε σε μια στέγη. Για παράδειγμα, τα ηλιακά πάνελ είναι συνήθως σε θέση να αντέχουν τους θυελλώδεις ανέμους χάρη στα ράφια τους, αλλά αν δεν ξέρετε τι είδη ραφιών να χρησιμοποιήσετε και πώς να τα ρυθμίσετε, τα ηλιακά πάνελ σας θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σβήσουν. Επιπλέον, η τυπική εγκατάσταση ηλιακών πάνελ περιλαμβάνει αδιαβροχοποίηση και φλας, αλλά μόνο όταν εγκατασταθεί από επαγγελματίες. Αν ξεχάσετε να το κάνετε αυτό όταν τοποθετείτε μόνοι σας ηλιακούς καθρέφτες, θα μπει νερό. Και το κερασάκι στην τούρτα; Όταν εγκαθίστανται από εκπαιδευμένα άτομα, τα ηλιακά πάνελ δεν επηρεάζουν την εγγύηση της στέγης του σπιτιού σας, αλλά αν κάνετε DIY την εγκατάσταση, διατρέχετε τον κίνδυνο να ακυρώσετε αυτήν την εγγύηση μαζί με τον ηλιακό πάνελ.
Η πρόσληψη μιας ομάδας ανθρώπων για τη ρύθμιση των ηλιακών σας συλλεκτών μπορεί να κοστίσει ακόμη περισσότερα χρήματα πέρα από το κόστος των ίδιων των πάνελ, αλλά παρέχει ηρεμία και ένα δίχτυ οικονομικής ασφάλειας.
Η χαμηλή συντήρηση δεν είναι το ίδιο με τη μη συντήρηση
Η οροφή εφευρέθηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους από τις κακές καιρικές συνθήκες σχηματίζοντας μια συμπαγή επιφάνεια πάνω από τα κεφάλια μας. Όταν όμως εγκαθίστανται ηλιακοί συλλέκτες, αφού ανεβαίνουν στις στέγες, αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο και όλες τις ευθύνες του. Αυτό σημαίνει επίσης ότι χρειάζονται την ίδια συντήρηση με τις στέγες.
Το σκοτεινό μυστικό των ηλιακών συλλεκτών είναι ότι, όπως και άλλα ηλεκτρονικά, υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου και γίνονται λιγότερο αποδοτικά. Κατά μέσο όρο, τα ηλιακά πάνελ χάνουν 0,5% απόδοση κάθε χρόνο, αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν αυτή τη μείωση της απόδοσης έως και 3% ετησίως. Δεδομένου ότι αυτές οι αλλαγές είναι τόσο αργές όσο και λεπτές, ο μέσος χρήστης πιθανότατα δεν θα τις παρατηρήσει, ειδικά όταν ξεκινάει. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε το αναπόφευκτο και πιθανώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ηλιακών συλλεκτών με τακτική συντήρηση.
Δεδομένου ότι τα ηλιακά πάνελ είναι στιβαρά κατασκευασμένα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως μπει τίποτα μέσα τους, αλλά πρέπει να διατηρείτε το εξωτερικό τους καθαρό. Οτιδήποτε μπορεί να μπλοκάρει ή να αμαυρώσει την επιφάνεια, από τη σκόνη και τη βρωμιά μέχρι τα υπολείμματα που πέφτουν, αφήνει λιγότερο χώρο στις ηλιακές κυψέλες για να απορροφήσουν σωστά το ηλιακό φως, μειώνοντας έτσι την απόδοση. Το πλύσιμο των ηλιακών συλλεκτών με έναν εύκαμπτο σωλήνα νερού (ή το να αφήσετε τις καταιγίδες να το κάνουν για εσάς) θα κάνει το κόλπο. Η χρήση σαπουνιού, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αφήσει ραβδώσεις που μπορεί να βλάψουν τα ηλιακά πάνελ.
Σε τελική ανάλυση, οι ηλιακοί συλλέκτες είναι μια κάπως "ρυθμίστε το και ξεχάστε το" εξωτερική προσθήκη. Μόλις ανέβουν στη στέγη σας, πρέπει να ανησυχείτε γι' αυτά τόσο συχνά όσο και, γενικά, τη στέγη σας. Αλλά αν ξεχάσετε τελείως την ευημερία των ηλιακών σας συλλεκτών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, σε αντίθεση με το να ξεχνάτε τη συντήρηση της στέγης σας.
Μπορεί επίσης να χρειαστείτε μια ηλιακή μπαταρία
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν μπορείτε να δηλώσετε την ανεξαρτησία σας από τις δημόσιες ηλεκτρικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μόνο με ηλιακούς συλλέκτες. Μια φωτεινή και ηλιόλουστη μέρα θα δώσει άφθονο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ακόμα κι αν είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει όλα τα φώτα και τις συσκευές ενός σπιτιού, τι συμβαίνει όταν δύει ο ήλιος ή όταν τα σύννεφα μπλοκάρουν τον ήλιο; Εκεί μπαίνουν οι λύσεις αποθήκευσης.
Οι ηλιακές μπαταρίες, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες για φόρτιση. Ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, οι ηλιακές μπαταρίες συλλέγουν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους ηλιακούς καθρέφτες αλλά δεν χρησιμοποιείται από τις οικιακές συσκευές και την αποθηκεύουν για αργότερα. Αυτές οι μπαταρίες είναι χρήσιμες καθώς παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα που δεν χρειάζεται να πληρώσετε όταν ο ήλιος δεν είναι διαθέσιμος. Και ναι, οι ηλιακές μπαταρίες παρέχουν επίσης ισχύ κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, εφόσον είναι επαρκώς φορτισμένες.
Ανάλογα με τη μέγιστη χωρητικότητα και το υλικό που χρησιμοποιείται, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε πολλές ηλιακές μπαταρίες. Αυτές οι συσκευές αυξάνουν πάντα το κόστος εγκατάστασης ηλιακών πάνελ, αλλά η συγκεκριμένη μπαταρία που θα επιλέξετε μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ μιας πρόσθετης χρέωσης 200 $ ή 14.000 $. Και αν η τοπική σας εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας δεν υποστηρίζει net metering, οι ηλιακές μπαταρίες είναι ένα κρίσιμο πρόσθετο, καθώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλη την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα ηλιακά πάνελ σας για να αποτρέψετε την πρόκληση προβλημάτων αξιοπιστίας του δικτύου από την πλεονάζουσα ενέργεια.
Είναι καλύτερα να έχεις ηλιακή μπαταρία και να μην τη χρειάζεσαι παρά να χρειάζεσαι και να μην την έχεις. Εάν δεν πιστεύετε ότι θα παράγετε υπερβολική υπερβολική ηλεκτρική ενέργεια, ακολουθήστε μία από τις λιγότερο δαπανηρές επιλογές.
Αντιστοιχίστε τις απαιτήσεις ισχύος σας με την έξοδο του πίνακα
Τα ηλιακά πάνελ έχουν τη δυνατότητα να λύσουν πολλά ενεργειακά ζητήματα, αλλά απέχουν πολύ από το να είναι μια λύση με το κλειδί στο χέρι. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, λίγη έρευνα πηγαίνει πολύ μακριά, και αυτό διπλασιάζεται όταν το οικονομικό σας μέλλον μπορεί να κρέμεται στην ισορροπία.
Πριν καταλάβετε τι ηλιακά πάνελ θέλετε να αγοράσετε, πρώτα καθορίστε εάν τα χρειάζεστε. Πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε στον λογαριασμό της ενέργειας σας με πιο αποδοτικούς λαμπτήρες ή συσκευές; Η αγορά αυτών των αντικειμένων είναι κάπως ακριβή, αλλά είναι πάντα φθηνότερη από την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών. Και πάλι, τα αποδοτικά ηλεκτρονικά μπορούν να σας βοηθήσουν να αγοράσετε και φθηνότερα ηλιακά πάνελ.
Εάν είστε έτοιμοι να αγοράσετε ηλιακούς συλλέκτες, εξετάστε την ισχύ εξόδου τους και αντιστοιχίστε τα με την ισχύ που περιμένετε να καταναλώσει το σπίτι σας. Για να υπολογίσετε το τελευταίο, πολλαπλασιάστε τη μέση ισχύ των συσκευών με το μέσο χρόνο που είναι ενεργές και, στη συνέχεια, πολλαπλασιάστε με το ποσοστό ενέργειας που περιμένετε να χάσετε στο σύστημα. Ή μπορείτε απλώς να επικοινωνήσετε με τον τοπικό προμηθευτή ενέργειας. Το ηλιακό πάνελ που αγοράζετε πρέπει είτε να πληροί είτε να υπερβαίνει τον υπολογισμένο αριθμό, αλλά πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη την απόδοση του ηλιακού πάνελ, καθώς δεν μετατρέπεται όλο το ηλιακό φως που απορροφάται σε ηλεκτρική ενέργεια. Μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε πιο ακριβά ηλιακά πάνελ από ό,τι πιστεύατε αρχικά ή εναλλακτικά να αντικαταστήσετε τους λαμπτήρες σας με ενεργειακά αποδοτικούς και στη συνέχεια να τους συμπληρώσετε με ηλιακούς συλλέκτες.
Ενώ ο υπολογισμός των ενεργειακών σας αναγκών θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε το σωστό ηλιακό πάνελ για τον τρόπο ζωής σας, ειλικρινά, ανάλογα με τα μαθηματικά, μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι ηλιακοί καθρέφτες δεν θα σας εξοικονομήσουν αρκετά ρεύμα. Συμβαίνει, αλλά μερικές φορές το να πληρώνεις περισσότερα για ρεύμα είναι η οικονομικά υπεύθυνη ενέργεια.
Τα ηλιακά πάνελ πρέπει να παραμένουν ηλιόλουστα προς τα επάνω
Τα ηλιακά πάνελ δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ηλιακό φως. Ωστόσο, για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα, δεν μπορείτε απλώς να τα ρυθμίσετε και να τα ονομάσετε μια μέρα. Πρέπει να προσανατολίσετε τους ηλιακούς καθρέφτες για να λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο, και ακόμη και τότε, η υδρόγειος δεν θα συνεργάζεται πάντα.
Ενώ ορισμένες εταιρείες λένε ότι θα πρέπει να κάνετε τα ηλιακά πάνελ να κοιτούν προς την ανατολή ή τη δύση, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι περισσότεροι οργανισμοί συμφωνούν ότι πρέπει να προσανατολίσετε τα πάνελ ώστε να βλέπουν στον ισημερινό. Η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών κατά μήκος αυτού του ρουλεμάν μεγιστοποιεί την απορρόφηση του ήλιου, επομένως είναι αυτονόητο ότι εάν η στέγη σας σκιάζεται είτε από δέντρα είτε από ψηλά κτίρια, δεν θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τα εγκατεστημένα ηλιακά πάνελ. Το ίδιο ισχύει και ανάλογα με την τοποθεσία σας.
Δεν μπορούν όλες οι χώρες στον κόσμο να βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια. Λόγω παραγόντων όπως η γεωγραφία ή ακόμη και η υποδομή, η αποτελεσματικότητα των ηλιακών συλλεκτών μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ πολιτειών ή ακόμα και κομητειών . Για να καλύψετε αυτό το μειονέκτημα, θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε περισσότερα ηλιακά πάνελ, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το σχετικό κόστος. Και αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το αν η οροφή σας είναι αρκετά μεγάλη ή ισχυρή για να υποστηρίξει τα επιπλέον ηλιακά κύτταρα.
Πριν σκεφτείτε να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες, κάνετε πάντα την έρευνά σας. Κοιτάξτε τους ηλιακούς χάρτες και επικοινωνήστε όχι μόνο με εταιρείες εγκατάστασης ηλιακών πάνελ αλλά και με τον τοπικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχετε, τόσο το καλύτερο.
Για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα, πρέπει πρώτα να έχετε ένα μεγάλο
Οι άνθρωποι αγοράζουν ηλιακούς συλλέκτες για διάφορους λόγους, συνήθως επειδή θέλουν να εξοικονομήσουν μετρητά ή να βασίζονται σε μια πηγή ενέργειας που παράγει λιγότερη ρύπανση. Ωστόσο, η παραγωγή ηλιακών συλλεκτών κοστίζει περισσότερο από χρήματα. Όπως λένε, δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις μερικά αυγά, και τα ηλιακά πάνελ είναι μια καλή ομελέτα.
Τα φωτοβολταϊκά σε ηλιακούς συλλέκτες μπορούν να κατασκευαστούν από πολλά διαφορετικά υλικά, αλλά το πυρίτιο είναι μακράν το πιο κοινό. Ενώ το πυρίτιο είναι ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία στη Γη, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να επεξεργαστεί το υλικό σε κύτταρα ηλιακών πάνελ. Σύμφωνα με μελέτες, κάθε πάνελ απαιτεί 600 γραμμάρια πυριτίου. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το κύριο υλικό, όλα τα ηλιακά πάνελ χρησιμοποιούν μέταλλα όπως ο χαλκός, το ασήμι και το λίθιο, τα οποία είναι σημαντικά πιο σπάνια και πρέπει να εξορυχθούν. Και φυσικά, η εξόρυξη μετάλλων παράγει εκπομπές άνθρακα. Αλλά αυτό είναι μόνο το κόστος της προμήθειας υλικών.
Τα διαφορετικά μακιγιάζ εξαρτημάτων ηλιακών πάνελ απαιτούν διαφορετικές διαδικασίες κατασκευής, καθεμία με τις δικές της περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα πιο αποδοτικά ηλιακά πάνελ, το μονοκρυσταλλικό πυρίτιο, είναι δαπανηρά και προκαλούν τη μεγαλύτερη ρύπανση κατά την παραγωγή. Εν τω μεταξύ, τα λιγότερο αποδοτικά πάνελ, το λεπτό φιλμ, είναι συγκριτικά φθηνά και παράγουν λιγότερες εκπομπές άνθρακα κατά την κατασκευή. Αυτό ακούγεται σαν καλά νέα, αλλά η παραγωγή ηλιακών πάνελ λεπτής μεμβράνης περιλαμβάνει επίσης τις πιο τοξικές χημικές ουσίες από όλα τα ηλιακά πάνελ. Επιπλέον, δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια πρότυπα παραγωγής ενέργειας και εκπομπών παραγωγής ενέργειας, επομένως ορισμένα έθνη θα επιτρέψουν στα εργοστάσια ηλιακών πάνελ τους να εκτοξεύουν περισσότερο άνθρακα από άλλα.
Τα ηλιακά πάνελ μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση του περιβάλλοντος, αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να εκραγούμε τόσα πολλά που θα καταλήξουμε να βλάψουμε το περιβάλλον.
Προσοχή στις απάτες
Όπου κι αν πάτε ή τι θέλετε να κάνετε, κάποιος θέλει πάντα να σας εκμεταλλευτεί. Δεν τους νοιάζει αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα ή το περιβάλλον μεταβαίνοντας σε ηλιακή ενέργεια. νοιάζονται μόνο για το κέρδος από αυτό.
Οι πιθανότητες είναι είτε εσείς είτε κάποιος που γνωρίζετε να έχει λάβει κλήσεις από τηλεπωλητές που προσφέρουν "δωρεάν ηλιακά πάνελ". Μην πέφτετε στα γήπεδα πωλήσεών τους. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Grouphug Solar και τον συνιδρυτή της Wildgrid, Krystal Persuad (μέσω CNET ), οι τηλεπωλητές αναζητούν μόνο τις πληροφορίες σας και θα διαστρεβλώσουν την αλήθεια για να τις αποκτήσουν. Ο όρος "μηδενικά χρήματα κάτω" είναι απλώς μάρκετινγκ - δηλαδή για την απόκτηση κάτι μέσω δανείου ή μίσθωσης. Αυτό δεν είναι το ίδιο με τη δωρεάν λήψη ηλιακών συλλεκτών, αλλά οι τηλεπωλητές δεν θέλουν να το ξέρετε αυτό.
Αν και δεν πρέπει ποτέ να εμπιστεύεστε τους τηλεπωλητές, πρέπει να είστε εξίσου επιφυλακτικοί με τους αντιπροσώπους πωλήσεων εταιρειών ηλιακής ενέργειας, καθώς μπορεί να υπερβάλουν τις δυνατότητες των ηλιακών πάνελ τους ή τουλάχιστον να ψεύδονται παραλείποντας να πραγματοποιήσουν μια πώληση. Η ισχύς κάθε ηλιακού καθρέφτη διαφημίζεται μέσω δύο χαρακτηρισμών: της βαθμολογίας τυπικής συνθήκης δοκιμής (STC) και της βαθμολογίας Φωτοβολταϊκών για Συνθήκες Δοκιμαστικής Κλίμακας Εφαρμογών (PTC). Οι βαθμολογίες STC αντικατοπτρίζουν τις εξόδους ηλιακών πάνελ σε εξιδανικευμένες συνθήκες, ενώ οι αξιολογήσεις PTC, οι οποίες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (NREL), είναι πιο ρεαλιστικές, δηλ. χαμηλότερες. Μπορείτε να βρείτε αξιολογήσεις PTC με λίγη έρευνα. Εάν ένας αντιπρόσωπος πωλήσεων ισχυριστεί ότι η ισχύς του ηλιακού πάνελ του διαφέρει από την αναφερόμενη βαθμολογία PTC, πιθανότατα προσπαθεί να σας βάλει γρήγορα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι έτοιμοι να σας πάρουν αν θέλετε να επενδύσετε στην ηλιακή ενέργεια, απλώς θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Πηγή: Slashgear