ΝΕΑ
Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» με σημαντικές νέες παρεμβάσεις. Η αποθήκευση ενέργειας ενισχύεται στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής με τα φωτοβολταϊκά να εγκαθίστανται τώρα και σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ορισμένες τροποποιήσεις που σχετίζονται με την μπαταρία.
Σε συνέχεια του αναθεωρημένου οδηγού, υποδεχόμαστε τώρα τον Οκτώβριο το νέο πρόγραμμα, στο οποίο εκτιμάται ότι θα ενταχθούν περισσότερες από 3.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που θα έχουν την ευκαιρία να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Αυτό που εκκρεμεί είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, η οποία βρίσκεται και στο τελικό στάδιο ανάπτυξης. Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία αναμένεται λοιπόν μέσα στον Οκτώβριο, το πρόγραμμα επιδότησης θα βγει στον αέρα για τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «αγγίζει» τα 160 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των 160 εκατ. ευρώ, 60 εκατ. αναμένεται να κατανεμηθούν σε μικρές επιχειρήσεις, 60 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες και 40 εκατ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις. Βασικός στόχος είναι η μείωση εκπομπών CO2 στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά τουλάχιστον 30% και η υποκατάσταση κατ’ ελάχιστο 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφά ετησίως η επιχείρηση από το δίκτυο με την ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό.
Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ληφθούν υπόψη τρία κριτήρια:
- Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το συνολικό ποσό της επένδυσης.
- Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το πόσο μειώνεται ο λογαριασμός ενέργειας με την εγκατάσταση των συστημάτων φωτοβολταϊκών και μπαταρίας.
- Πόσο επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης που θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ενέργειας είχε αρχικά προβλέψει την επιδότηση και ηλιακών συστημάτων zero feed-in, αλλά τελικά το πρόγραμμα αναδιαμορφώθηκε κι έτσι θα επιδοτηθούν εταιρείες αποκλειστικά μέσω εγκατάστασης μπαταριών. Οι μπαταρίες θα επιτρέψουν στους επαγγελματίες να μειώσουν σημαντικά τον λογαριασμό ρεύματός τους, καθώς θα απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο κατά τις μεσημεριανές ώρες.
Τότε είναι και που οι χονδρεμπορικές τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα ενώ στόχος είναι μέσω της μπαταρία να ηλεκτροδοτούνται με την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια τις ώρες όπου η DAM είναι ακριβότερη (π.χ. ακριβώς μετά τη δύση του ήλιου). Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν αναμένεται ότι θα «πιάσουν» τον στόχο εγκατάστασης ενός χαρτοφυλακίου 500 – 600 μεγαβάτ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για να μπορέσει ένας επαγγελματίας να πάρει την επιδότηση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κάλυψη maximum 25% των αναγκών τους σε ρεύμα από το δίκτυο. Το υπόλοιπο 75% θα πρέπει να προέρχεται από κάποια πηγή «πράσινης» ενέργειας. Κι αυτό γιατί, με βάση τις επιταγές της Κομισιόν, τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση κατά τουλάχιστον 30% του ανθρακικού αποτυπώματος των ωφελούμενων. Προκειμένου, λοιπόν, να επιτευχθεί το ποσοστό αυτό, η λύση βρίσκεται στο net-billing και το virtual net-billing, καθώς η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή που δεν θα επιδοτείται από το πρόγραμμα, είναι αναγκαία.
Πηγή: Liberal
Πηγή: Liberal